2010. április 20., kedd

A múzeumok mint a kultúrák közötti párbeszéd helyszínei

Megjelent a Museums as places for intercultural dialogue: selected practices from Europe címmel a 2009-es, azonos című Gruntvig-program angol nyelvű összegző kötete (szerkesztette Simona Bodo, Kirsten Gibbs és Margherita Sani). Ebben a programban vett részt a Néprajzi Múzeum a Kontaktzóna – interkulturális dialógus és együttműködés című projektjével.

A könyv olasz, spanyol, holland, angol, ír és magyar esettanulmányokon keresztül mutatja be a múzeumok anyagainak újfajta értelmezési módjait, a látogatókkal való párbeszéd és együttműködés különböző kísérleteit, alapvetően az interkulturális párbeszéd lehetőségeit keresve. Milyen jelentéseket és jelentőséget tulajdonítanak egy-egy múzeumi tárgynak a különböző társadalmi és kulturális hátterű látogatók? Milyen érzelmeket kelt, milyen emlékeket ébreszt fel, milyen gondolatokra vezet minket egy képzőművészeti alkotás, egy régészeti lelet, egy néprajzi tárgy vagy egy kőzetdarab? A múzeumok ezekben a helyzetekben nem arra törekednek, hogy valamiféle intézményesített tudást adjanak át a látogatóknak (például egy kiállításon keresztül), hanem a múzeumba bejövő egyének, csoportok véleményének, értékelésének kívánnak teret engedni. Hogyan viszonyul a „helyi” kultúrához a „bevándorló”? Milyennek látja a „helyi” lakos a múzeumban bemutatott, időben és/vagy térben távoli, „idegen” kultúrákat? Mindannyian kultúrateremtők vagyunk – mondja Christina Kreps (University of Denver) –, a múzeumi munkát erre az élő kultúrára és valamennyiünk kreativitására kell alapozni. A művészetekről való beszédmódban például nem csak az európai esztétikai normáknak van helye – mondja Jagdish S. Gundara (University of London).

A kötetben felsorakoztatott példákban a muzeológusok, kurátorok vagy múzeumpedagógusok változatos formákban találkoztak közönségükkel. Rendeztek kiállítást a közönség által alkotott tárgyakból, felkérték az „utca emberét” múzeumi tárgyak kiválogatásához egy kiállításhoz, a legkülönfélébb beszélgetések és játékok segítségével értelmezték közösen a múzeumi anyagot, vagy akár színjátékokat szerveztek a tárgyak felhasználásával. A látogatók tehát nemcsak újfajta segédleteket kaptak a múzeumok által közvetített történetek megértéséhez, hanem maguk is új jelentésekkel gazdagíthatták a gyűjteményi anyagokat, sőt, társkurátorokká vagy társalkotókká válhattak!

A kiadvány elérhető a Néprajzi Múzeum könyvtárában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése