2009. december 1., kedd

Kontaktzóna – interkulturális dialógus és együttműködés

A Néprajzi Múzeum a fenti címmel 2009 tavaszán párbeszédet kezdeményezett Budapesten élő, különböző országokból érkező migránsok, illetve a múzeum munkatársai között. A projekt során kísérletet tettünk arra, hogy a résztvevő külföldiek megismerjék azt a képet, amelyet a múzeum tevékenysége során egyes kultúrákról kialakított, a muzeológusok pedig megismerjék a migránsok kortárs kultúráját és személyes életvilágát.

A projektben 16-an vettek részt: külföldiek, múzeumi dolgozók, a projekt koordinátorai és egy tréner. A találkozások során „etnikus kultúrák” tudományos konstrukcióit és „bennfentes” értelmezéseit igyekeztük körbejárni párbeszédes formában, a nem-formális tanulás sokszínű eszköztárát alkalmazva.

Kik vettek részt a párbeszédben? A projekt bevezetéseként összekovácsoló munkában vettünk részt, ez idő alatt kicsit megismertük egymást és izgalmas, önreflexióra késztető játékokban megtapasztalhattuk, miként gondolkodunk, miként határozzuk meg magunkat és miként tudunk beszélni a „másik emberről”, egy „másik kultúráról”. A munka velejét a tematikus találkozók adták, amelyekből három valósult meg. Az ezek során terítékre kerülő jelenségek tőlünk tekintve más-más kulturális és földrajzi távolságokat reprezentáltak. Találkoztunk egy peruival, Javierrel, akivel a kecsua kultúráról beszélgettünk. Eljött hozzánk Aljona, aki bár rokon nyelvet beszél, ám a több ezer kilométerre fekvő oroszországi Udmurtiából származik. Végül pedig társunk volt Oxana, aki egy szomszédos országban, Ukrajnában született.

A találkozókon az adott nap tematikáját egy migráns és egy múzeumi munkatárs határozta meg, majd az egész csoport bevonódott a felmerülő kérdések mentén. A bemutatott múzeumi és személyes tárgyak segítségével nemcsak az adott kultúra sajátosságairól (a tárgy kultúrától a világképig) és annak a magyarországi kultúrától való különbözőségeiről esett szó, hanem a múzeum szerepéről is:

* Hogyan látják például a migránsok azt a folyamatot, ahogyan tárgyaik, sőt például az őseik mumifikálódott testrészei elkerülnek távoli országok múzeumaiba?

* Milyen az ő személyes viszonyuk azokhoz a tárgyakhoz, amiket a múzeumunk őriz?

* Ők maguk megőrzendőnek találják-e, szerepet játszik-e identitásuk megőrzésében?

A munka lezárásaként pikniket szerveztünk Budapesten, a Városligetben, ahol az élményeink közös festményen való megörökítése mellett lehetőségünk volt találkozni bárkivel, aki érdeklődött a projekt iránt.

A projekt A múzeumok mint a kultúrák közötti párbeszéd helyszínei (Museums as places for intercultural dialogue - MAPforID) c. program támogatásával valósult meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése